RENAULT forum

Administratiekosten bekeuring niet betalen (NL)

Bij de meeste bekeuringen komen er nog de zogenaamde adminstratie kosten bij. Tegen deze kosten is beroep niet mogelijk, tenminste volgens het schrijven wat bij de bekeuring komt.

Hoogleraar Recht & Bestuur Bernd van der Meulen vond het onredelijk dat je tegen een door de overheid genomen beslissing geen beroep kunt aantekenen, en besloot bij een bekeuring van 99 euro + 6 euro administratiekosten, alleen de 99 euro bekeuring te betalen.

Hierop kwam als sanctie een verhoging met 24,75 euro, welke ook niet door professor Van Der Meulen voldaan werd. Vervolgens kwam er nog eens 61,88 verhoging, alles met als doel de 6 euro administratiekosten te betalen. Daarna kwam er een dwangbevel, en ziedaar, de deur die de gang naar de rechter had afgesloten ging op deze wijze alsnog open.

Voor de rechter betoogde hij vervolgens dat het onacceptabel is dat er tegen een besluit van de overheid niet geprocedeerd kan worden.
Eerder had hij ook al met succes de strijd tegen het niet in beroep kunnen gaan afgesloten, maar het openbaar ministerie trok zich van de uitspraak niets aan en bleef op oude voet doorgaan.

Ook ditmaal ging de rechter mee met het betoog, met als extra vermelding dat een burger niet voor straf hoeft te betalen. Volgens het vonnis moet de boete prikkelen om niet in herhaling te vallen, en dat is geen dienst waarvoor betaald moet worden. Feitelijk wordt de boete als belasting gepresenteerd, waarvan de perceptiekosten, anders dan bij de overige belastingen, ook nog eens in rekening worden gebracht.
De 6 euro hoeft nu niet betaald te worden, en daarmee dus ook de incassokosten niet.

Sinds de vorige uitspraak is er eigenlijk sprake geweest van stelselmatige misleiding van de burger door het opebaar ministerie. Daardoor kan het mogelijk zijn dat burgers met dit vonnis in de hand het geld kunnen terugvorderen. Justitie als rechtshandhaver moet zelf ook aan het recht voldoen.

Wat cijferinfo voor de bedragen die er mee gemoeid zijn :
– 2010: 11 miljoen boetes
– 2011: 9.7 miljoen boetes

Bronnen : nu.nl , ad.nl , autoblog.nl 1, autoblog.nl 2

Ga jij nu nog administratiekosten bekeuring betalen ?

View Results

 Laden ...

spiegeltje vonnis:
Download eerste vonnis bmjvdmeulen vs justitie ic administratiekosten bij bekeuring
Download tweede vonnis bmjvdmeulen vs justitie ic administratiekosten bij bekeuring

Mobiele versie afsluiten